• i feel clown

Vorming "Gentle Clown" - Module 1 "Speelse communicatie"

workshop start date

28 feb 2019

Location:  Belgium - West-Vlaanderen - Waregem

Price: 285.00 EUR

Clown Teacher

De Gentle clown (contactclown), de clown als bezoeker, wordt sinds enkele jaren meer en meer ingezet in zorginstellingen. Wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat de gentle clown, door zijn aanwezigheid, voor bewoners, en voor verzorgend personeel, de levenskwaliteit gevoelig kan verbeteren.

Deze workshop richt zich vooral op personen die in een zorgomgeving (willen) werken, en die de clown technieken willen leren toepassen in hun werkomgeving met of zonder rode neus.

De clown op bezoek voert geen nummer op, maar streeft er naar om op een eerlijke, gevoelige en speelse wijze, met de bezochte persoon samen, een aangenaam moment  te beleven.

De clown gebruikt hierbij al zijn troeven: zijn openheid, spontaniteit, broosheid, nieuwsgierigheid, speelsheid, ondeugendheid, zachtheid, aanwezigheid…

Module 1 (3,5 dagen): "Speelse communicatie" - Kennismaking met de clown

De workshop begint met een halve dag uiteenzetting, gegeven door Geert Baetens oprichter van “Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze”. Hij geeft duiding bij het huidig functioneren van de Gentle clown in onze Vlaamse zorgcentra. Je kan uitgebreid vragen stellen door een eigen situatie of casus in de groep te brengen om zo de link te leggen tussen jouw grondhouding en die van de Gentle clown.

 

Daarna gaan we gedurende 3 dagen, op speelse wijze, ons verdiepen in onszelf en in de ander. We gaan doorheen een aantal oefeningen om contact te leggen met ons eigen lichaam.  Rustige oefeningen met aandacht voor ademen, aarding en aanvaarding. Oefeningen om onze zintuigen en ons aanvoelen te scherpen.  Zoeken naar vrijheid in handelen en zijn, op een speelse manier, hier en nu, zonder bevragingen of bedenkingen.  Vanuit de verworven speelse vrijheid gaan we open en nieuwsgierig contact leggen met de ander.  Niet zozeer vanuit de gedachte, eerder vanuit de beweging en het gevoel.

Dit levert vaak grappige situaties, we lachen veel. Tijdens de lessen worden voorbeelden uit de praktijk aangehaald, en nemen we tijd voor intervisie, om onze ervaringen hier en op de werkvloer, te delen.

 

Na deze initiatie workshop kan je als zorggever, zonder rode neus, deze speelse communicatie inzetten bij contact met bewoners. Kortom een aanrader voor iedere zorggever die wil 'proeven' van de clown.

En geraak je gepassioneerd door de rode neus dan kan je na deze initiatie deelnemen aan de vervolgmodule(s).

Individual Dates

28 feb 2019 - 09:30 - 28 feb 2019 - 12:30
14 mrt 2019 - 09:30 - 14 mrt 2019 - 16:00
21 mrt 2019 - 09:30 - 21 mrt 2019 - 16:00
28 mrt 2019 - 09:30 - 28 mrt 2019 - 16:00

Waregem, België